En arkæologisk “flyvetur”

Featured

... en “flyve-tur” i relationelle databaser!

Illustration jeg først tegnede til en artikel / fortælling jeg skrev i 1999/2000: Forskningsdatabasen — en tids maskine.

Anne Sophie dumper ned i 1950’ernes Leningrad hvor hun forsøger at hjælpe arkæologen Nina Nikolaevna Gurina med at lave en database til den store mesolitisk gravplads “Olenii Ostrov” i Karelien. Anne Sophie og Gurina viser sig ikke at være helt enige om kategorierne og deres relationer.

Arkæologer til seminar

Featured

På Foreningen af Fagarkæologers seminar Arkæologien i en verden i forandring tog jeg nogle billeder af begivenheden. Arkæologer til seminar — en sjælden foto-dokumenteret del af arkæologers arbejde.

Arkæologi seminar

Når arkæologer er på arbejde hører det som en selvfølge med i arbejdet at tage billeder af arkæologiske genstande, strukturer og konstruktioner. Og i forbindelse med de arkæologiske undersøgelser bliver også arkæologerne selv, deres redskaber og aktivitet foreviget. Sådan nærmest ved en tilfældighed — og for at have et par billeder at vise frem når der skal holdes oplæg i den lokale museumsforening. Action og store maskiner er godt stof.

Men det er sjældent at vi mere bevidst dokumentere alle aspekter af arkæologernes arbejde, liv og aktiviteter. Og det der ikke har med det arkæologiske feltarbejde at gøre glemmes næsten helt — arkæologiske konferencer ikke mindst. Men at tage til seminarer og på konferencer i ind- og udland er også en del af arkæologers liv og arbejde.

Det måtte jeg jo råde bod på. Og da jeg alligevel som webredaktør for Foreningen af Fagarkæologers website og facebookside længe havde savnet nogle billeder fra arkæologiske konferencer, tænkte jeg at nu var chancen der.

Så her nogle billeder af arkæologer til seminaret Arkæologien i en verden i forandring.

Vil du læse om FaFs seminar og se flere billeder så gå til  Foreningens af Fagarkæologers hjemmeside.

 

VIKING

Summende nysgerrige er stimlet sammen foran Prinsens Palæ i Ny Vestergade. Den røde løber er rullet ud, og et par vikingekrigere har tage opstilling. Pressen tripper. På skuldrene lastet med skydeklare kameraer. Der hvor rød filt møder kantsten står Nationalmuseets direktør i nypresset jakkesæt sammen med to børn i uldne vikingedragter og en buket blomster. Hendes Majestæt Dronningen ankommer nogle minutter senere.


Det er torsdag d. 20. juni 2013 — dagen for Nationalmuseets officielle åbning af sær-udstillingen VIKING.

 

 

Arkæologien i en verden i forandring

FaF seminar: Arkæologien i en verden i forandring

Foreningen af Fagarkæologer inviterer alle interesserede til seminaret Arkæologien i en verden i forandring

Dato: Torsdag d. 28. februar kl. 10:00 — 16:30
Sted: Århus Universitet, Fredrik Nielsens Vej 2–4, 8000 Aarhus C (Mødelokale 1).

Arkæologer i felten bliver ofte spurgt:
”Finder I noget?” efterfulgt af: ”Og hvorfor er det så vigtigt?” Hvad svarer du?

Da den arkæologiske videnskab blev grundlagt og museerne opstod som institutioner, spillede den en vigtig rolle i folkeoplysningen og de almene dannelsesidealer. Den var en grundfæstet del af samfundet – og arkæologiens eksistensberettigelse var som sådan ikke til diskussion. I dag er virkeligheden en anden. Vi lever i en postmoderne og globaliseret verden, hvor alle har krav på at komme til orde, hvor alle perspektiver er vigtige og hvor der ikke findes én, men mange sandheder. Den arkæologiske viden og museerne spiller ikke længere samme rolle i dannelsen af det enkelte individ, samfundet og nationen, men skal i stigende grad levere oplevelser, refleksioner og
underholdning.

Det har konsekvenser for det vi undersøger, hvilke historier vi fortæller, hvorfor og
hvordan vi gør det. Hvor og hvordan er den arkæologiske viden relevant i en postmoderne verden? Hvordan fortæller vi en historie, som fortsat er vedkommende i et multietnisk og globaliseret samfund? Hvilke argumenter er der for at udgrave, tolke og formidle flere tusinde år gamle spor efter menneskelig aktivitet? Hvad legitimerer den ikke ringe offentlige investering i kulturhistorien? Hvad skal arkæologiens fremtidige fokus være?

Se mere på Foreningen af Fagarkæologers hjemmeside:

 

Call for papers

Foreningen af Fagarkæologer inviterer til seminar.

Med dette seminar ønsker Foreningen af Fagarkæologer at sætte rammen for en spændende og vigtig diskussion om, hvorfor arkæologien fortsat skal have en plads i samfundet, og hvordan denne plads skal udfyldes fremover.

Keynotespeaker:
Lars Henrik Smidt, professor i filosofi, taler om arkæologi som en del af det almene dannelsesideal.

Arkæologien i en verden i forandring

28. februar 2013 på Aarhus Universitet

Arkæologer i felten bliver ofte spurgt: ”Finder I noget?” efterfulgt af: ”Og hvorfor er det så vigtigt?” Hvad svarer du?

Da den arkæologiske videnskab blev grundlagt og museerne opstod som institutioner, spillede den en vigtig rolle i folkeoplysningen og de almene dannelsesidealer. Den var en grundfæstet del af samfundet – og arkæologiens eksistensberettigelse var som sådan ikke til diskussion.

I dag er virkeligheden en anden. Vi lever i en postmoderne og globaliseret verden, hvor alle har krav på at komme til orde, hvor alle perspektiver er vigtige og hvor der ikke findes én, men mange sandheder. Den arkæologiske viden og museerne spiller ikke længere samme rolle i dannelsen af det enkelte individ, samfundet og nationen, men skal i stigende grad levere oplevelser, refleksioner og underholdning.

Det har konsekvenser for det vi undersøger, hvilke historier vi fortæller, hvorfor og hvordan vi gør det. Hvor og hvordan er den arkæologiske viden relevant i en postmoderne verden? Hvordan fortæller vi en historie, som fortsat er vedkommende i et multietnisk og globaliseret samfund? Hvilke argumenter er der for at udgrave, tolke og formidle flere tusinde år gamle spor efter menneskelig aktivitet? Hvad legitimerer den ikke ringe offentlige investering i kulturhistorien? Hvad skal arkæologiens fremtidige fokus være?

Har du et godt eksempel på arkæologiens relevans i dagens Danmark fra dine konkrete erfaringer eller oplevelser i felten eller i dit arkæologiske arbejde i øvrigt eller har du velfunderede refleksioner over samme emne, så opfordrer vi dig til at bidrage med et kort oplæg til seminaret (15 min). Vi efterlyser de stærke holdninger og de gode eksempler fra alle egne af det arkæologiske landskab.

Skriv til: faf@archaeology.dk senest d. 15. januar 2013 med abstract (200 ord) og titel.

Følg med på Foreningen af Fagarkæologers hjemmesiden www.archaeology.dk

 

Arkæologisk Forum søger

Arkæologisk Forum søger nyt redaktionsmedlem

Da et mangeårigt redaktionsmedlem træder tilbage, søger vi en ny redaktør til Arkæologisk Forums redaktion. Er du vores nye redaktionsmedlem? I arbejdet som redaktør indgår du i et team med seks andre redaktører, der sammen udarbejder Arkæologisk Forum. Som redaktør er du med i hele processen, fra planlægning af et nummer til det færdige tidsskrift udsendes – og du deltager i redaktionens arbejde med at udvikle og markedsføre tidsskriftet.

Det er essentielt at du har gode samarbejdsevner, og er indstillet på at lægge et vedholdende stykke ulønnet arbejde – og til tider, for eksempel op mod deadline, også en mere intensiv indsats. Det er desuden vigtigt, at du vil yde en selvstændig indsats med at kontakte og korrespondere med skribenter og fagfællebedømmere; læse korrektur og give feedback på artikler.

Deadline for ansøgning: 5. januar 2013

Læs hele opslaget Arkæologisk Forum søger nyt redaktionemedlem på Foreningen af Fagarkæologers hjemmeside